Всяко малко нещо, което Стинг прави, е магия

Концертът на Стинг, който се проведе в зала “Армеец” в София в събота, беше всичко, което се случва, когато добра организация се срещне с виртуозна музика и отзивчива публика. Рядко качественото съчетание между подходящи фактори превърна третия пореден концерт на ненадминатия артист в един от най-добрите, провели се до момента в залата.

За малко под два часа и половина като истинския емоционален кукловод, който е, Стинг успя да прекар феновете си до всички емоции от палитрата на своите парчета.

Рок, блус, ню ейдж и уърлдбийт се преплетоха в уникални аранжименти на песни, чиито текст знаеше всеки един от ентусиастите, които не можеха да повярват на късмета си.

65- годишният автор на “Shape of My Heart” не дава с нищо да се разбере, че вече не е тепърва изгряваща звезда в разцвета на силите си. В невероятна физическа и най-вече музикална форма, Стинг буквално зашемети всички, които бяха дошли.

Концертът започна с дует на двама невероятни артисти – самият Стинг заедно с най-големия си син – Джо Съмнър. Мъдрото решение на певеца да посрещне гостите на концерта си лично и да им представи своя син като горд баща и респектиран музикант стопли атмосферата от самото начало и настрои всички в залата подобаващо.

40-минутната страхотна сесия от Джо Съмнър – автор на песни, китарист, както и чудесен изпълнител не просто подгря публиката, а и му спечели немалко лични фенове сред множеството ценители на музиката, които се бяха събрали в залата. Избран и за беквокалист, както и за част от водещите партии в концерта на Стинг, той доказа, както че музиката върви в кръвта, така и че собственият му път е очевидно извървян с талант и труд.

Самият Стинг се появи с парче от новия си албум – 57th & 9th, чието име носи и тазгодишното му турне. Решението му да изпълни добре познатите си и обичани парчета, сред които да вмъкне и няколко от 57th & 9th беше сполучливо и доведе до очаквания резултат – публиката с отворени сетива да се наслади на песните, за които е дошла, но и да се убеди че любимият им автор и изпълнител все още си го бива във всичко, в което се впусне.

Супер бандата, с която свири звездата, беше преживяване сама по себе си – както с невероятния си професионализъм, така и с атрактивния начин, по който участваше в спектакъла. Доминик Милър (китара), Джош Фрийз (барабани), Руфъс Милър (китара), Джо Съмнър (бек-вокал) и Пърси Кардона (бек-вокал, акордеон) бяха магическа сплав, която движеше музиката и нейните слушатели.

Тази година озвучението и светлинните ефекти бяха на превъзходно ниво и за всеки присъстващ беше удоволствие да слуша ясните и чисти, а и най-вече – истински тонове на едни истински музиканти. Атмосферата беше подсилена от страхотното осветление, което допълнително настрои публиката на правилните вълни.

Концертът, както обеща и самият Стинг, съдържаше повече рок, отколкото всеки друг албум след разпадането на Police и за запалените фенове беше здраво връщане към корените на творчеството му.

“f I Ever Lose My Faith in You”, “Englishman in New York”, “Fields of Gold”, “Desert Rose” и “Roxanne / Ain’t No Sunshine” бяха малка част от основния сетлист, а изпълненията на бис всъщност не допринесоха с нищо за това някой от дошлите да иска да си замине някога от залата. “Every Breath You Take” и, разбира се, “Fragile” оставиха всеки един любител с душата навън – в ръцете на един истински виртуоз, който очевидно не просто владее, а създава магията на сцената.

Присъстващите пяха, скачаха, плакаха и се смяха, но най-вече си отидоха с едно и също заключение – 12/10 биха дошли пак.

Setlist:
1. Synchronicity II (The Police)
2. If I Ever Lose My Faith in You
3. Spirits in the Material World (The Police)
4. Englishman in New York
5. Every Little Thing She Does Is Magic (The Police)
6. Mad About You
7. Fields of Gold
8. Shape of My Heart
9. Petrol Head
10. Message in a Bottle (The Police)
11. Ashes to Ashes (David Bowie cover)
12. 50,000
13. Walking on the Moon (The Police)
14. So Lonely (The Police)
15. Desert Rose
16. Roxanne / Ain’t No Sunshine
Encore:
17. Next to You (The Police)
18. Every Breath You Take (The Police)
Encore 2:
19. Fragile

Мария Станкова
Koncertite.com