Bryan Adams в Пловдив – кадифе за душата

Снимка: http://plovdivskinovini.bg/

Преди всичко

Замислих се какъв човек трябва да си, за да се случи така, че класни музиканти като китариста Keith Scott и барабаниста Mickey Curry да те следват неотлъчно през целия си живот и да посветят кариерата си на теб. Харизма? Приятелство? Или просто да си Bryan Adams.

Още нещо ми направи впечатление онази вечер на 14 ноември в Пловдив. Бил съм на много концерти, повечето на звезди с над 30 години история на сцената. В почти всички случаи в лицата на изпълнителите се чете една умора, чете се чувството на „Оф, пак ли трябва да свиря това парче?„, зад усмивките им си личи, че си мислят „Само още две парчета и си тръгвам…„. Не видях подобни емоции в Bryan Adams и компания. Шегуваха се с нас, а и помежду си. Забаляваха се. Поне така изглеждаше.

Хронология оттук – оттам

Логично сета започна с ударното парче от новата тава на канадеца Shine a LightThe Last Night on Earth. Веднага след това Bryan започна да ни стреля с хитове.

Някъде там г-н Adams поздрави публиката все едно, че никой не го знае кой е „Казвам се Браян и съм за първи път в града ви.“. След това каза „Имаме толкова много песни да свирим… Имате ли време? Какво ще правите утре?“.

Браян контактува с публиката по един много нетипичен начин. Някак потъва чувството, че е звезда. Слиза на нивото на публиката, говори си с тях, посвещава песни, изпълнява поръчки… Да, сериозно. По средата на концерта каза „Имаме 14 албума. Хайде, изберете си песен.“. И започна да посочва хора от публиката. Накрая стигна и до момичето София. Е, отне му 4-5 опита докато чуе името ѝ правилно, но…

Всъщност ми направи силно впечатление тишината в залата, когато той говореше. Ако беше забръмчал комар – щеше да се чуе. Интересно умение е да успееш да укротиш така умело 6000 души.

В следващия момент видяхме и как успя да накара цялата зала да се кълчи. Заяви, че на следващата песен трябва да се танцува. „Виждате ли тези камери? Те ще ви снимат. Ще направим нещо като конкурс по танци. Имате хубави фолклорни танци, покажете ми ги. Ако искате танцувайте Флос или друго. Просто се забавлявайте.“. И магията се случи.

Не след дълго дойде и най-популярния момент от концерта – Have You Ever Really Loved a (Bulgarian) Woman. Дамите в залата полудяха.

Известно време след това Адамс посочи едно определно дете в публиката и ги повика по-близо до сцената. Пожела да подари на момичето перце. Видя в очите ѝ умората и ѝ пожела лека нощ.

Много от песните бяха изпълнени акустично, само от него. Към края на шоуто включи два кавъра, напомни ни за новата си тава и ни остави без дъх с All for love – парче изпълнено в оригинал от него, Род Стюард и Стинг.

Ще завърша както започнах…

Бил съм на много концерти, повечето на звезди с над 30 години история на сцената. Мога отговорно да заявя…

НИКОЙ, НИКОЙ, НИКОЙ друг вокалист не е запазил толкова добре гласът си за 40 години музикална кариера.

Всички песни бяха изпълнени без колебание във височините, без пренастройване на инструменти или смяна на аранжименти. Все едно, че гласът му е чисто нов. И накрая в теб остава едно меко усещане от хубавото преживяване. Истинско кадифе за душата.

Автор: Иво Минчев